FAQ

Kaj je elektrosmog?

Elektrosmog je beseda, ki se uporablja za opis umetno ustvarjenih polj električne energije, ki jih proizvaja tehnologija, ki jo uporabljamo tudi sami. Spreminjajo naravne pogoje sevanja in elektromagnetna polja zemlje.

Kako se lahko zaščitim pred elektrosmogom?

Najboljši način je, da čim bolj zmanjšate število virov sevanja, s katerimi pridete v stik. Z izklopom vašega Wi-Fi usmerjevalnika ponoči in uporabo analognih telefonov (povezanih s kablom) itd. in tudi s tehnologijo VIVOBASE.

Kakšne študije o elektrosmogu in njegovih učinkih so na voljo?

Število razpoložljivih študij o prednostih in slabostih „elektrosmoga“ je impresivno. Več znanstvenih študij ugotavlja, da elektrosmog povzroča poškodbe človeškega sistema. Tu so omenjeni rezultati študij, ki obravnavajo odpiranje krvno-možganske pregrade ter nastanek gliomov in akustičnih nevromov. Dejansko je vedenje, do katerega imamo dostop, precej zaskrbljujoče.

V kolikšni meri me zaščitijo meje koncentracije, ki so bile nastavljene (specifična absorpcijska stopnja sar)?

Z nizkofrekvenčnimi polji do približno 30 kHz dražilni učinki akutne biološke aktivnosti prevladujejo v senzoričnih, živčnih in mišičnih celicah; te učinke povzročajo električni tokovi, inducirani v telesu. Toplotni učinki igrajo le manjšo vlogo. Trenutne omejitve zagotavljajo, da mejne vrednosti v smernicah za izpostavljenost obravnavajo samo vprašanje segrevanja tkiva organizma na nedopustno visoko temperaturo.

Biološke učinke pa lahko opazimo tudi pri šibkejših poljih, kot so vplivi na ravnotežje melatonina, nastanek ali razvoj raka ali povečano tveganje za demenco (Alzheimerjeva). V ta namen obstaja več epidemioloških študij in laboratorijskih poizkusov, katerih rezultati kažejo, da obstaja povezava med pospeševanjem rasti raka (zlasti otroške levkemije) in prisotnostjo magnetnih polj. Zdi se, da je pospeševanje rasti raka na področju tik nad konstantno izpostavljenostjo le 0,4 μT (mikro Tesla) možno. Vendar pa je treba rezultate nekaterih študij še vedno bolj natančno analizirati.

Svetovna zdravstvena organizacija pa že razvršča šibka nizkofrekvenčna magnetna polja kot potencialno rakotvorna.

Kdo naj sprejme posebne varnostne ukrepe proti elektrosmogu?

“Elektrosmog” je tema, ki bi morala skrbeti vsakogar. Elektromagnetno sevanje ima dokazljiv vpliv na vsa biološka bitja, ne glede na to, ali so človek, žival ali rastlina. Vplive povzročajo tudi geografske značilnosti, kot so vodne žile.

Občutljivost na elektrosmog ni bolezen kot taka, temveč je to stanje, ko se zaradi elektrosmoga v naši okolici sprožijo napake v delovanju organizma. Ker si elektrika po naravnih načelih v telesu išče lastne poti, lahko funkcionalne motnje nastanejo kjer koli v telesu, običajno tam, kjer je organizem najbolj šibek. Tako so lahko naravni električni krogi v telesu zelo moteni zaradi impulzov, ki vdirajo od zunaj.

Kako dobro zaščito nudi biološko-gradbeni ščit?

Večina ščitov se uporablja za zatiranje nizko- in visokofrekvenčnega sevanja. Odsevi lahko povzročijo, da se ta polja ojačajo ali premaknejo “nenaravno” in eksponentno povečajo na drugi lokaciji (združevanje). Druga pomembna težava je, da so naravne frekvence, ki jih potrebuje naš sistem (npr. Schumannove resonančne frekvence) in zemeljsko magnetno polje, odvrnjene tudi, ker biološki ščiti nimajo funkcije filtra.

Kako pomembno je, da se zaščitim pred elektromagnetnim sevanjem v avtu?

Številni zaščitni ukrepi temeljijo na principu Faradayeve kletke. To velja tudi za notranjost avtomobila. Nešteto virov elektromagnetnih polj, ki jih oddajajo različne komponente v avtomobilu, se množijo in odbijajo sevanje po notranjosti.

Ali me te naprave ščitijo pred sevanjem z zemlje?

Da, sevanje iz zemlje in vodnih žil itd. deluje na enak način, kot umetno ustvarjena elektromagnetna polja.

Ali samo ena naprava VIVOBASE HOME pokrije celo hišo?

Običajno zadostuje en VIVOBASE HOME. Kljub temu, če imate dokaze o zelo močni elektroobčutljivosti, bosta v redkih primerih morda potrebni dve napravi.

Ali zaščita, ki jo omogoča naprava vivobase home, predre tudi stene in strope?

VIVOBASE HOME ima polmer 30 m, kar zagotavlja zaščito tudi skozi stene in strope.

V kakšnem frekvenčnem območju delujejo naprave vivobase?

Ker tehnologija VIVOBASE izkorišča lastno sposobnost, da ustvari zaščitni ščit, te naprave ščitijo pred vsemi neionizirajočimi sevanji, ne glede na frekvenco.